söndag 30 april 2017

Predikan 3 söndagen i påsktiden


Den gode herden

Mina grannar, Lasse och Inger är herdar. De har sex tackor och har nu fått elva kolsvarta lamm. Detta lamm föddes på påskdagen! Bäää!

Berätta Lasse, hur är det att vara en herde? Kan du se skillnad på fåren och lammen? Vad är viktigt att tänka på? Vad är svårast när man är herde? Känner de igen din röst?

Vi behöver goda ledare i världen, i vårt land, i vår kommun, i våra församlingar, inom idrotten, i föreningslivet, hemma i familjen. De flesta av oss har ett ledaransvar. Politiker och beslutsfattare, styrelseledamöter och tränare, rektorer och lärare, biskopar och präster och ungdomsledare. Och föräldrar. Och mor- och farföräldrar.

Vad kännetecknar en god herde? En god ledare?
Stämmer det, Lasse?

Tack Lasse! Tack lilla lamm för din medverkan! Och kom ihåg, Jesus älskar de svarta fåren särskilt mycket!

----------------------------------------

Judarna omringade Jesus och frågade om han verkligen var Messias? Messias är hebreiska och betyder den smorde – den Gud utvalt att leda sitt folk. Motsvarigheten i grekiskan är Kristus. Israels folk hade väntat på Messias i många hundra år. Det fanns en stark och djup längtan efter en god ledare, en god herde. När folket far illa, särskilt barnen, de fattiga, de svagaste, då blir den längtan ännu starkare. Är det inte samma längtan vi ser i Afghanistan, i Syrien, i Eritrea, i Yemen, i Brasilien? Längtan efter ledare som är rättvisa, trofasta, ödmjuka, pålitliga, som värnar de små och svaga?
Svaret på judarnas fråga är ja! Jesus är Messias, Kristus, den smorde – den gode herden! Men judarna ville inte lyssna, ville inte tro så de väntar fortfarande, 2000 år senare, på Messias.

Jesus lever. Jesus är här, han älskar oss, kallar oss att följa honom. Han tvingar ingen men han längtar efter oss och söker efter oss till dess han finner. Hans främsta kännetecken är att han ger sitt liv för oss.


Avsluta med att tillsammans läsa Psalm 23 i Psaltaren

Inga kommentarer: