söndag 2 april 2017

Predikan 5:e söndagen i fastan


Försonaren

Vi är inne i fastan. Från askonsdagen till denna helg har fokus varit på oss, på våra prioriteringar, på nödvändigheten att vända om från mörkret till ljuset. För två veckor sedan talade vi om kampen mot det onda och de fem vapen vi har: Koralerna, kunskapen, knäppta händer, korset och kärleken.
Nu går vi in i passionstiden. Vad betyder passion? Lidelse = stark kärlek som kostar allt. Nu vänder vi blickarna från vår egen bot och bättring och kamp till Jesus, hans sista två veckor på jorden. Undervisningen, intåget i Jerusalem på Palmsöndagen, sista måltiden, korsfästelsen, hans död och begravning och till sist, hans uppståndelse.

Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.
Vad kallas denna vers? Lilla bibeln. Bibelns kärna och stjärna. Kan du inget annat bibelord utantill så lär dig åtminstone detta. För det är en sammanfattning av hela bibeln, av vår kristna tro.
Vi sjunger psalm 45.
O vilken kärlek, under bar sann. Aldrig har någon älskat som han.

Nu till kopparormen. Är det någon som sett den? Den finns som symbol på ambulanserna.
Israels folk hade blivit befriade från slaveriet i Egypten. De var på väg genom öknen till Kanaans land, det land som flyter av mjölk och honung. I stället för att vara glada och hjälpa varandra och sjunga börjar de klaga på maten, kritisera och klandra Gud. Man säger: det var bättre förr.
Precis det säger Putin i Ryssland. Precis det säger Trump i USA. Precis det säger engelsmännen som röstat för Brexit, precis det säger Jimmie Åkesson och var femte svensk. Det var bättre förr. Och i stället för att samarbeta så splittrar man, i stället för att nedrusta satsas det på upprustning. I stället för att riva murar, bygger man nya murar. I stället för att ge flyktingar skydd och framtid så betalar man korrupta regimer för att låsa in människor och behandla dem som djur. Det vi inte ser det finns inte.
Vår värld och vårt samhälle börjar krylla av giftiga ormar. Är det Gud som skickar dom? Nej! På GT´s tid fanns det bara en makt i tillvaron och det var Guds makt. Allt, både ont och gott kom från Gud. I Nya Testamentet blir djävulen tydlig, den diaboliska makten, den som inte kan skapa och ge liv, bara förvrida och förvränga och förstöra det goda Gud skapat. Diabolos – kasta isär. Inte bygga ihop.
När vi klagar och kritiserar Gud och varandra förgiftas våra hjärtan, våra liv och vår gemenskap. Människor kan med giftiga kommentarer förstöra och döda.
Är det någon som har telefonen med sig? Vi måste ringa 112. Vi måste skicka oss själva och vår värld och inte minst våra ledare till akuten. För det enda som hjälper när man blivit ormbiten det är ett serum, gift från samma orm som liksom slår ut det första giftet. Det var därför Jesus måste dö. Döden kan bara besegras med döden.

Jesus är kopparormen i öknen. Liksom Mose hängde upp ormen i öknen, så måste Människosonen upphöjas för att var och en som tror på honom skall ha evigt liv. När jag läser instiftelseorden håller jag upp brödet och sedan vinet för att alla som blivit ormbitna ska se kopparormen, Jesus på korset och genom Jesus få liv.

Försoning heter på engelska atonement. At one ment. Göra till ett, förena, laga, bygga samman.


Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte ska gå under utan ha evigt liv.

Inga kommentarer: