söndag 6 mars 2016

Predikan Midfastosöndagen


Livets bröd

Dagens predikan består av tre punkter
Brödet
Delandet
Hungern

Brödet
Ge oss idag det bröd vi behöver. Vad ber vi om? Låt oss slå upp sidan 1725 i Psalmboken, Luthers lilla katekes och läsa hans förklaring till fjärde bönen.

Delandet
I onsdags kväll hade vi en träff för Svenska kyrkans volontärer på Gransnäs. Vi delade tankar och erfarenheter med varandra. En av volontärerna berättade hur arg hon är över att flyktingarnas nöd ställs mot vår välfärd. Vi har stängt våra gränser för att säkra vår välfärd. Hur det går för flyktingarna bryr vi oss inte om.
Hur mår vi då i vår välfärd? Vi har mat och dryck i överflöd. Ja, vi har så mycket mat så vi slänger 56 kg fullt ätlig mat per person och år. Och många av oss har problem med att vi väger för mycket. Är det att färdas väl? Samtidigt råder det just nu hungersnöd i Östra Afrika. 30 miljoner människor saknar mat för dagen. Många svenskar har flera hus, många bor i för stora hus.
Det finns bara ett bröd och en mänsklighet. Vi hör samman med alla, vi är beroende av varandra. Skulle jordens resurser delas rättvist skulle ingen behöva gå hungrig, ingen skulle behöva vara hemlös. Lägg märke till att vi nyss bad:
Ge oss! När vi ber handlar det inte om ge mig utan ge oss. Ge oss alla, ge varje människa, ge hela mänskligheten vad hon behöver. Och Gud svarar: Jag behöver din hjälp. Vad är du beredd att bidra med? Därför har konfirmanderna och syföreningarna bakat bröd som ska säljas efter gudstjänsten. Därför pågår insamlingen Maträtten för att vi ska dela med oss. Ingen kan hjälpa alla men alla kan hjälpa någon.

Hungern
När folket upptäckte att Jesus var borta började de leta efter honom. Inte bara för att han bjudit dom på bröd. Det fanns något hos Jesus som väckte deras djupaste hunger.
Varför är du här? Är det för att få umgås en stund och sedan fika eller letar du också efter Jesus? Längtar du, liksom jag efter Livets bröd?

Hungern är ett bevis för att det finns bröd. Det fysiska brödet mättar kroppens hunger men på djupet finns en annan hunger, en hunger som ingen mat i världen kan mätta. En hunger efter mening, efter Gud själv, en djup längtan att få komma hem och inneslutas i en famn av villkorslös kärlek.

Tittar vi noga på förpackningarna i affären kan vi hitta märket Svenskt sigill. Vad handlar det om? Jo, det är en garanti för att maten är svenskproducerad, miljövänlig och av högsta kvalitet.
Jesus säger att Gud satt sitt sigill på honom. Han är Livets bröd, det enda som mättar oss på djupet. Så varför lägger vi pengar på skräpmat, varför äter vi sådant som inte mättar?
Jesus är brödet som bryts, gång på gång på gång, bryts för att delas och ätas och hela vår trasiga mänsklighet. Så är vi kallade att vara bröd för varandra, brytas och delas och ätas för att hela vår mänsklighet. Gör vi det kommer vi alltid vara mätta, mätta på kärlek och mening och gemenskap.

Kristus, du som blev ett svar på vår bön, ett bröd för vår hunger,
hjälp oss nu att vara ditt svar till dem som saknar vad vi äger i överflöd.
Hjälp oss att höra det rop som du har hört,
förstå den nöd som du har förstått,
tjäna den mänsklighet som du har tjänat.
Uppenbara för oss ditt bords hemlighet –
ett enda bröd och en enda mänsklighet.


Inga kommentarer: