onsdag 30 april 2014

Vårtal i Svartåparken 140430


Som jag har längtat efter den, våren. Ljuset, värmen, fågelsången, grönskan, binas surrande och samlande.
Som jag längtat och nu är den här och vi är här i kväll för att med sång och tal hälsa våren välkommen till våra bygder.

Som jag längtat och varit nyfiken för i fjol, i juli flyttade jag in i mitt hus Gottfridsborg vid Stalpet och i vinter har jag undrat vad som kommer komma upp ur de många rabatterna.

Det första som blommade var Vårljung och vårens första bin blev alldeles vimmelkantiga av lycka över vårljungens nektar och pollen.
Sen blommade Scillan, Vitsipporna, Pärlhyacinterna och till påsk slog den första Påskliljan ut tätt följd av Tulpaner , Styvmorsviol, Förgätmigej och Mossflox. Till min stora förvåning har jag också hittat – håll i er nu – en Kungsängslilja och många Backsippor. Häromdagen slog björkarna ut och nu blommar plommon och körsbär, Gullvivor och Maskrosor.

Jag är en priviligierad person som bor i ett paradis. Jag faller varje morgon på knä och tackar Gud för alla gåvor. Vilket överflöd av naturens under. Jo, jag är mycket tacksam och samtidigt, liksom sammanflätad med tacksamheten finns en sorg, en klimatsorg.

Så låt mig i tre punkter säga något om klimatet: på planeten, i politiken och i pastoratet.
Planeten.
Moder jord har feber, hon är sjuk. Alltfler inser nu att människans framfart på jorden är orsak till allt svårare klimatkatastrofer. Det har blivit för mycket av allt, torkan varar längre, skyfallen är häftigare, stormarna våldsammare. Allt detta drabbar mest de fattigaste i världen. Redan i augusti har vi förbrukat de resurser som vi fått att dela på under året. Det betyder att vi våldför oss på moder jord, vi förbrukar det våra barn och barnbarn skulle ha njutit av. Fortsätter vi i den här takten har vi snart inte kvar den Änglamark som Evert Taube sjöng om. Alla goda krafter behövs för att vända utvecklingen – och det är bråttom, mycket bråttom.
Vad kan du göra för att bidra till ett gott liv i en hållbar kommun och i en hållbar värld?

Politiken. Klimatet hårdnar i politiken och därmed i samhället. De främlingsfientliga krafterna blir allt frimodigare och fräckare. Här vill jag passa på att tacka Smålandstidningen som haft en artikelserie under rubriken Alla får plats. Vi på Smålands-Tidningen och våra systertidningar inom Hallpressen har fått nog. Vi vill visa vad vi står för. Gör det du också. Alla får plats är det enkla budskapet som tar ställning för ett inkluderande samhälle för dig och mig tillsammans utan vi och dom-tänket. Artiklarna har varit upplysande, slagit hål på en rad myter, redovisat i siffror att de som är beredda att rösta på partier med en annan värdegrund än den vi byggt vårt samhälle på ökar, också i Aneby – ja här fördubblades antalet från 2006 till 2010.
Dom som vågar stå upp mot ett exkluderande, rasistiskt samhälle blir hotade till livet. I morse tänkte jag att det kan hända att jag också blir det. Men jag har inget val. Vi har inget val. Tillsammans måste vi stå upp emot de ljusskygga krafter som vill förstöra det goda samhälle som vi är så stolta över. Och låt mig nu läsa ur den heliga skrift som vår kultur vilar på och hämtar sina grundläggande värderingar ifrån. Det står i 2 Mos 22:21: En invandrare får du inte kränka eller förtrycka: ni var ju själva invandrare i Egypten. Under 1800-talet emigrerade mer än en miljon svenskar främst till Amerika. Varför? För det stora flertalet handlade det om att överleva. De magra jordarna i Småland kunde i föda de stora barnkullarna. De allra flesta som kommer till oss idag gör det för att överleva, de flyr krig, politiskt förtryck och hungersnöd. De kommer som våra systrar och bröder. Låt oss göra allt vi kan för att bekämpa främlingsfientlighet och skapa ett inkluderande samhälle där alla får plats.
Pastoratet
Biskop Martin i Linköping har deklarerat detta år som ekoteologins år.
Svenska kyrkan som Sveriges fjärde största fastighetsägare måste ställa om all sin verksamhet så att den blir hållbar och skonsam för miljön. Vi i Svenska kyrkan i Aneby pastorat hakar på tåget och kommer i år att ta nya tag för att nå målet att innan året är slut Miljödiplomera pastoratet. Nästa nummer av kyrkobladet Andrum har temat: Änglamark och där berättar vi mer om vad vi vill göra för att bidra till Ett gott liv i en hållbar kommun. Kyrkan ska ju stå mitt i byn. Vi vill tillsammans med alla goda krafter arbeta för att Moder jord ska tillfriskna. Vi vill arbeta för att kylan i samhället ska bytas mot värme och generositet och vi vill göra vad vi kan för att värna skapelsen och leva ekologiskt hållbart.
Jo, jag har längtat efter våren och min tro på människans förmåga att besinna sig och tillsammans med andra verka för ett gott liv gör att jag nu vill utbringa ett fyrfaldigt leve för Våren: Hon leve! Hurra, Hurra! Hurra! Hurra!

Inga kommentarer: