fredag 30 mars 2018

Predikan Långfredagen


Korset

Jag vill dela tankar kring fem ord på f utifrån evangeliet.
Förebilden
De förkrossade kvinnorna
Fader förlåt dem
Försoningen
Förbarma dig

Förebilden
Jag tänker på Simon från Kyrene som fick bära Jesu kors ett stycke. För Simon var Jesus en främling som råkade komma i hans väg. Det finns många Simon genom historien, kvinnor och män som bär andras bördor, som vågar närma sig en lidande främling och gå ett stycke vid dennes sida. Som bär genom att be, att skriva insändare, att kontakta myndigheter, att trösta, bjuda på mat, skjutsa. Jesus bar vårt kors, led för skull. Vems kors kan du och jag bära, om så bara ett litet stycke?

De förkrossade kvinnorna
Utmed Via dolorosa, smärtans väg fanns många kvinnor. Traditionen berättar att Jesus mötte sin mor, att Veronika var där och torkade Jesu ansikte med sin svetteduk. Och gråtande, förkrossade kvinnor var där. Så säger Jesus: gråt inte över mig, gråt över er själva och era barn. Från hela världen kommer det bilder på gråtande kvinnor, förkrossade mödrar, galna mödrar som vägrar ge upp, kvinnor som ser, ber, protesterar och ropar till maktens män att sluta kriga, sluta bomba, sluta ljuga, sluta döda. Och jag vet att Gud hör deras böner.

Fader förlåt dem
Förlåt oss våra skulder liksom vi har förlåtit. Men om vi inte kan förlåta? Jesus orkar inte heller förlåta men han ber Fadern förlåta. Så botas hjärtat från bitterhet. Så segrar kärleken över ondskan.

Försoningen
Långfredagen är framförallt försoningens dag. Ofta blandar vi ihop förlåtelse och försoning. Förlåtelse är engångsföreteelser. Försoningen är ett tillstånd. När vi syndar tror vi kanske att vår Gudsrelation går sönder och att vi därför måste be om förlåtelse gång på gång. Jesu död på korset har en gång för alla ställt allt till rätta. Allt är fullbordat. Relationen är hel. Därför behöver vi inte vara rädda, ens när vi gjort bort oss riktigt mycket. Guds kärlek är större än vår skuld. Famnen är vidöppen.

Förbarma dig
Det äldsta föremålet i Linköpings domkyrka är en sten med inskriften:
Jesus, tänk på mig.... Bland alla böner som betts i katedralen genom tusen år är det den äldsta bönen och kanske den viktigaste. Varje år åker tusentals ungdomar från hela världen till klostret i Taizé i Frankrike. Vid böner och gudstjänster sjungs enkla sånger i många stämmor. En av de mest älskade är: Jesus remember me, when you come into your kingdom. Vi sjunger...

Och Jesus svarar: Sannerligen, redan i dag skall du vara med mig i paradiset.






Inga kommentarer: