söndag 18 mars 2018

Predikan Jungfru Marie bebådelsedag 18/3 2018


Guds mäktiga verk

Först lite om var vi är i kyrkoåret. Idag är det jungfru Marie bebådelsedag. Vilken dag är den egentliga bebådelsedagen? Nästa söndag, den 25/3 för då är det nio månader kvar till juldagen då vi firar Jesu födelsedag. Men eftersom påsken infaller så tidigt i år så måste vi få plats med palmsöndagen nästa söndag och då får bebådelsedagen maka på sig. Varför äter vi våfflor nu? Dels för att hönsen kommit igång med att värpa, dels för att Maria kallades Vår fru och förr fanns det inga mikrofoner i kyrkorna och inga hörapparater i öronen så när prästen talade om Vår fru var det några hungriga människor som fick för sig att prästen talade om våfflor. Det kan ju t o m ha varit så att prästen tappat sina tänder och sluddrade och då sa han ju faktiskt något om våfflor! Så det så!
Dagens text börjar lite märkligt med orden I sjätte månaden... vad då sjätte månaden? Jo, i sjätte månaden av Elisabets graviditet. Elisabet var gift med prästen Sakarias och de var barnlösa men nu hade Elisabet blivit gravid på sin ålderdom. Vad säger oss den inledningen: I sjätte månaden? Jo, att Gud låter sin livsberättelse, berättelsen om hur Gud blir ett foster i Marias livmoder och kommer till oss i som ett spädbarn, flätas samman med människors livsberättelser. Stort, oändligt stort och märkligt.

Enligt legenden sökte Gud först upp Maria vid brunnen. Hon blev så rädd så hon rusade hem. Då tänkte Gud att han måste närma sig henne mer försiktigt så han sände Gabriel. Och Gabriel vet att föra sig. Varsamt stiger han in, han möter Maria där hon är, i ögonhöjd, med en hälsning som skulle passa en drottning. Var hälsad du högt benådade. Herren är med dig. Maria blir ändå rädd och Gabriel ser det. Han hejdar sig och säger liksom viskande: Var inte rädd, Maria. Du har funnit nåd hos Gud. Gabriel är personlig, han nämner Maria vid namn och säger det vi allra mest behöver höra när vi är rädda: Du har funnit nåd. Med andra ord: Gud älskar dig.
Så får Maria veta vad Gud tänkt för henne och Maria frågar: Hur ska detta ske? Här finns rum för frågor, tvivel, rädsla, undran, osäkerhet. Och återigen möter Gabriel Maria där hon är, berättar hur det ska gå till och ger henne mod genom att berätta om Elisabets graviditet. Du är inte ensam. Det finns en till. Ingenting är omöjligt för Gud.
Nu håller hela världen andan! Gabriel har talat och väntar på Marias svar. Gud frågar och vi kan säga ja eller nej.
Maria säger ja, hon är tillräckligt övertygad, tillräckligt modig för att säga ja – ett ja som kommer ge henne allt och kosta henne allt.

Det som hände Maria var alldeles unikt. Och samtidigt blir Maria en förebild för oss alla. Vad vi än står i, vad vi än kämpar med: Gud möter oss där vi är, viskar: Var inte rädd! Du har funnit nåd, du är älskad. Jag är med dig. Och jag behöver dig för att tända ljus i mörkret, trösta i sorgen och bära Guds kärlek till världen.
Med Maria får vi öva oss i att säga ja: Må det ske med mig som du har sagt!



Inga kommentarer: