torsdag 12 december 2019

Tal vid Luciakröningen i Aneby kyrka




Har du någon förebild? Någon du ser upp till, någon som du lyssnar på och tar efter?
Jag tror att det är viktigt att vi väljer våra förebilder som gör skillnad, inger hopp och sprider ljus.
Här ser vi en av mina förebilder. Maria. Den unga kvinnan som sa ja till att föda ljuset till världen, föda det barn som skulle visa oss vem Gud är, den Gud som är kärlekens och sanningens och skönhetens källa. Maria bor här, denna kyrka är uppkallad efter henne. Den heter Sankta Maria kyrka i Aneby. Fast det är det inte många som vet.

Maria födde ljuset till världen, Jesus. Trehundra år senare, långt från Betlehem, i en liten stad som heter Syrakusa på Sicilien levde en flicka som hette Lucia. Hon var kristen, Jesusljuset brann i hennes hjärta. Nu var det meningen att hon skulle giftas bort med en äldre man men Lucia ville inte. Hon ville hjälpa de fattiga, göra skillnad i världen, inge hopp och sprida ljus. Då blev hennes fästman arg och angav henne för den romerske ståthållaren. ”Hon är kristen, hon vägrar tillbe kejsaren” sa han. Lucia blev inkallad på förhör och hon stod fast vid sin tro på Jesus. Då beslutades det att hon som straff skulle föras till en bordell för att våldtas tills hon dog. Men när soldaterna kom för att hämta henne kunde de inte rubba henne. Då hällde de tjära på henne och satte eld på henne men lågorna kunde inte skada henne. Till sist stack man ett svärd genom hennes hals och så småningom dog hon den 13 december.
Natten till den 13 december ansågs vara den längsta natten på året ända fram till 1752, en natt då tillvarons onda krafter hade fritt spelrum.
Ibland känns det som om vi lever i en mörk tid. Många är rädda, många undrar om det finns någon framtid.
Vi ska göra som Maria och Lucia, vi ska inte förbanna mörkret, vi ska tända ljus. Vi behöver många lucior, ljusbärare som gör skillnad, som inger hopp och sprider ljus i ensamhetens och rädslans mörker. Alla behövs, alla kan vi på olika sätt sprida ljus och glädje och bli goda förebilder för dem som kommer efter oss.

Inga kommentarer: