söndag 17 november 2019

Predikan Söndagen före domsöndagen



Vaksamhet och väntan ( predikan på Mässa med små och stora)


Härom veckan bjöd jag en vän på lunch hemma hos mig. Redan när jag vaknade började jag liksom planera. Först måste jag äta frukost och se till hönsen, sedan städa, plocka undan, hänga upp de nya gardinerna, sedan handla, laga mat, duka, göra eld i kaminen, tända ljusen och sedan…. Ja vad? Vänta på att det skulle ringa på dörren.
Vänta på min vän.
När man väntar riktigt mycket då blir väldigt vaken, sinnena är skärpta, man har liksom en förhöjd medvetandegrad, hjärtat slår lite fortare, man kan inte sätta sig och läsa för det går inte att koncentrera sig, man väntar….
Fäst upp era kläder och håll lamporna brinnande, säger Jesus. På den tiden hade alla långa skjortor, som jag idag. Fäst upp, så du kan röra dig fritt och vara beredd att ta i, springa fort om det behövs, gripa in. Lamporna då? Jo, det fanns ingen el på den tiden så man var tvungen att fylla på med lampolja och se till att det inte blev mörkt i huset.
En del människor väntar inte, de har gett upp. Det är ingen idé, problemen är så stora och jag är så liten så det spelar ingen roll vad jag gör.
Vad händer när vi ger upp? Vi slutar bry oss, vi slutar hoppas, vi slutar tro, vi slutar älska, vi slutar kämpa. Vi släpper ner skjortan och låter lamporna slockna.
Jesus säger inte: Fäst upp dina kläder, han säger: Fäst upp era kläder. Vi är inte ensamma, vi är många som väntar, som hoppas, som tror. Och vi kan turas om att hoppas, liksom växeldra eller växelhoppas, växeltro och växelkämpa. Det blir lättare då.
Vi väntar inte på jordens undergång, vi väntar på en vän, på Jesus.

Han har kommit och vet ni vad han gjorde: Han böjde sig ner och tvättade sina vänners fötter och bjöd dom att äta.

Han kommer varje dag, som kärlek, som tröst, som ny kraft, som en medmänniska som vi kan hjälpa eller ta emot hjälp av. Och han är här nu och han har dukat bordet och säger: du är älskad och förlåten, bordet är dukat, allt är tillrett.

Han ska komma en dag och då ska han torka alla tårar från våra kinder och sedan ska Jesus göra det han alltid gjort, bjuda till fest.


Inga kommentarer: