söndag 27 maj 2018

Predikan Heliga trefaldighets dag


Gud, Fader, Son och Ande

Idag är det fest. Vi har fyra tända ljus på altaret och färgen på min skrud är vit. Den vita färgen är glädjens färg. Men, vad firar vi idag?

Vi tackar Gud för våra mammor. De har burit oss under sitt hjärta, fött oss med smärta, skött oss, älskat oss, fostrat oss, gett oss mat, kläder, ett hem att bo i.
Kan man förstå en mamma? Hur hon orkat, vakat, bett, oroat sig, funnits där? Nej, det går inte att förstå. Om vi inte kan förstå, vad kan vi då göra? Tacka henne! Älska henne! Prata med henne. Leva så att hon blir stolt över oss.

Idag firar vi mamma. Och någon mer! Gud. Treenig Gud. Fader, Son och Ande. Skapare, Frälsare och Hjälpare. Gud är som våra mammor, större än vad ord kan beskriva. Därför använder vi bilder för att försöka beskriva hur Gud kan vara en och samtidigt tre.

Pierre, hur låter en treklang? Är det ett ackord eller tre toner?

Vad är detta? Tre streck eller en triangel?

Gud kan vi inte förstå. Jesus säger till och med att det är bara de som är som barn som kan förstå Gud och ta emot Guds kärlek. I en engelsk översättning står det: the babes, alltså bebisarna. Vi då, som har gråa hår på huvudet. Hur ska vi göra? Jo, vi ska omvända oss och bli som barn.
Då kan vi tacka Gud, lita på Gud, tala med Gud, älska Gud och leva så att Gud blir stolt över oss.

Idag är det fest. Den vita färgen och de fyra ljusen påminner om att det är en glädjens dag, för idag firar vi alla mammor och vi firar Gud.

Därför blir det tårta till fikat. 

Inga kommentarer: