söndag 10 januari 2016

Predikan 1 sönd e Trettondagen


Psalm 38b

Jesu dop

I onsdags var Jesus en liten baby som tog emot stjärntydarnas gåvor.
Idag ska han döpas, 30 år gammal. Hans familj är samlad, som sed är. Nej, inte hans jordiska familj utan hans himmelska; Fadern och Anden, Treenig Gud, det VI som finns från begynnelsen och som säger i Skapelseberättelsen: Vi ska göra människor som är vår avbild, lika oss.
Och Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. Som man och kvinna skapade han dem och Gud såg att allt han hade gjort var mycket gott.
Men det blev inte som Gud hade tänkt. Människans olydnad förstörde allt. Den härlighet som vi blev skapade till, den underbara Gudslikheten gick i tusen bitar och sedan dess har människan längtat hem till Gud, till sig själv, till en relation med allt skapat som präglas av Shalom, frid och fred.
Och Gud ropade redan i lustgården: Adam, var är du? Människa var är du? Kom tillbaka! Och sedan dess har Gud ropat, älskat, varnat, kallat först genom Noa – där Gud liksom ville skölja hela jorden ren i syndafloden – men det hjälpte inte. Sedan kallade han på Abraham och upprättade ett förbund med honom och sedan gav Gud oss lagen, de tio budorden som en bruksanvisning för livet men inte heller det hjälpte. Till sist sände Gud sina profeter att ropa, varna, säga sanningen men inte heller det hjälpte.
Nu är det Gamla förbundets alla möjligheter uttömda. Nu finns det bara en väg att gå för Gud, en sista möjlighet att ge människan hennes härlighet och Gudslikhet tillbaka och det är genom att själv bli människa, bli kött och blod, bli ett litet barn i Marias famn, liksom avstå från makt, härlighet, renhet, allt det himmelska och i allt identifiera sig med och bli ett med oss. Och Gud går hela vägen. Jo, Guds härlighet lyser i Jesus Kristus, men den är som vi sagt så många gånger inlindad för att inte blända oss som bor i mörkret, liksom gömd i de linnebindlar Maria svepte barnet i. Gud är nära i Jesus Kristus men de flesta ser inte att det är Gud, det är som Johannes skriver att Gud tältar ibland oss, här – i kalkklädet ser vi tältet - och det är bara när Jesus dör på korset när Jesus ger sig själv åt oss i nattvardens bröd och vin som han är avklädd och fullt synlig och härlig.
Nyss var Jesus en baby och nu är han trettio år gammal. Vad har Jesus gjort under alla dessa år. Vi vet väldigt lite men som det är med det allra viktigaste och heligaste ögonblicken och händelserna i Jesu liv förbigås de med tystnad.
Vi vet att Jesus tillbringade sina första år som flyktingbarn i Egypten. Vi vet att familjen sendan bosatte sig i Nasaret och att Jesus fick ett antal syskon, att Josef försörjde familjen med att vara snickare. Vi vet att de gick upp till Jerusalem när Jesus var tolv år och att han då förstod att han var Guds son och väckte förvåning hos de skriftlärda genom sin vishet. Josef dör och det är inte långsökt att anta att Jesus fick ta över firman och försörja sin mor och sina syskon tills nästa bror kunde ta vid.
Det Jesus gör är alltså att dela allt med oss, se stjärnorna ur vårt perspektiv, arbeta, vila, skratta, gråta, umgås och vara ensam och söka sin väg, sin kallelse. Och, inte minst viktigt, Jesus välsignar vår vardag, det vanligt vardagliga, det torra och tråkiga, tröttheten och våra tafatta försök att få våra livspussel att gå ihop, själva gråheten och enkelheten och rytmen välsignas av Jesus genom hans tysta, trogna närvaro.
Nu är tiden inne för det Nya testamentet, det nya förbundet det sista försöket att rädda mänskligheten och återge oss vår förlorade härlighet.
Jesus som är utan synd blir gjord till synd för att vi ska bli räddade, han stiger ner i den sörja av synder, elakheter, småaktighet, girighet, högmod, maktlystnad som alla som döpts med Johannes reningsdop har sköljt av sig. Tänk er ett badkar där någon riktigt smutsig badat. Och så släpper man ut vattnet och kvar är smutsranden.
Jesus värjer sig inte för att dela skiten. Som Ylva Eggehorn skriver: du följer oss dit ingen annan går. Under trettio år har han förberett sig för tre år i offentlighetens ljus. Frestad, föraktad, hyllad, mordhotad, applåderad, sviken, förråd, förnekad, torterad, korsfäst och till slut övergiven av Gud, dödad, begravd descendit ad inferna – allt för att vi ska få frid, komma hem, återfå vår himmelska härlighet. Och en dag är det han som ska döma oss, en dag ska han rensa den tröskade säden med sin kastskovel och skilja agnarna från vetet och jag känner en djup tillförsikt för det är endast den som känner oss utan och innan som kan döma rättvist.
Och en röst hördes från himlen: Du är min älskade son, du är min utvalde.
TACK JESUS för att du klev ner i vår skit för att älska oss tillbaka till Gud!

Inga kommentarer: