söndag 18 oktober 2015

Predikan 20 e söndagen efter Trefaldighet


Att leva tillsammans
Mk 3:31-35

Goda relationer är livsviktiga. Dåliga relationer är livsfarliga. Det viktiga i alla relationer – i familjen, mellan vänner, i församlingen – är att låta relationen vila i en kupad hand – tillräckligt kupad för att ge skydd och värna det sårbara – tillräckligt öppen för att släppa varandra fria när det är dags. Det finns två diken – den platta handen – relationen där man kan komma och gå och ingen bryr sig. Den fasthållande handen som aldrig släpper taget och kväver. Hur är det i våra familjer? Hur är det i vår församling?

Hur många syskon hade Jesus? Vi vet inte men det är mycket som tyder på att han hade fyra bröder och kanske två systrar. Jesus var äldst och fick tidigt ta ansvar. Han blev snickare som Josef. Man antar att Josef, som var mycket äldre än Maria dog när Jesus kanske var 18-20 år. Det blev Jesus som fick försörja familjen, Maria och sex småsyskon. Han gör det i tio år tills Jakob, den näst äldste blivit så stor så att han kan ta över. Då, när han är 30 år gammal flyttar Jesus hemifrån. Det måste ha varit svårt för familjen och ännu svårare blev det när de fick höra vad han sysslade med. I vers 21 i samma kapitel står det att Jesu anhöriga kom för att hämta honom för de menade att han var från sina sinnen. Nu gör dom ett nytt försök att tala med honom och han svarar: Vem är min mor och mina bröder? Den som gör Guds vilja är min bror och syster och mor. Så ont det måste ha gjort, hos alla i familjen när de inte förstod varandra och inte kunde tala med varandra.
Det finns lägen i livet då man måste klippa navelsträngen, göra egna val, bryta upp för att senare mötas som jämlikar, i ömsesidig respekt.

Jesus förblev sin kallelse trogen. Tänk så många som har gett efter för trycket, kraven, skuldkänslorna och stympade krupit tillbaka in i en destruktiv familjebubbla?
Lägg märke till att Jesus inte bildar en sekt. Sekatör – det man klipper av med. Han gör inte sina familjeproblem till norm. Det är annars vanligt. Knutby är ett exempel där medlemmarna tvingas välja mellan Kristi brud å ena sidan och familj och vänner å andra.
Jesu familjerelationer repade sig så småningom. Hans mor och hans bröder fanns med i den första församlingen, särskilt Jesu bror Jakob som blev ledare för församlingen i Jerusalem.

Goda relationer är livsviktiga. Dåliga relationer är livsfarliga.
Så läser vi i dagens GT-text om Rut, en utländsk kvinna. Hon har en egen bok, Ruts bok, den åttonde i Bibeln. Läs den! Den kunde ha varit skriven av Svetlana Aleksijevitj – årets nobelpristagare i litteratur. Liksom i Alksijevitj böcker lyfts den lilla människan fram, den som i världens ögon ingenting är framträder och berör och får en plats i historien.
Vem var då Rut? Hon var sonhustru till Noomi. Noomis man hette Elimelek, de hade två söner, Machlon och Kiljon och dom bodde i Betlehem. När det blev hungersnöd i Israel utvandrade familjen till Moab. Där dör Elimelek. Sönerna gifter sig med moabitiska kvinnor, Orpa och Rut. Men det dröjer inte länge förrän deras karlar dör. Det brukar ju vara så att karlarna dör först – och kvar finns tre änkor. Noomi bestämmer sig för att flytta tillbaka hem och säger till sina svärdöttrar att stanna kvar i sitt land och gifta om sig. Men Rut vägrar. Hon har blivit så fäst vid sin svärmor och säger gråtande: Dit du går, går också jag och där du stannar, stannar jag. Ditt folk är mitt folk och din Gud är min Gud. Vilken kärlek.
Så följer Rut med Noomi hem. Noomis släkting Boas låter henne plocka ax på hans åkrar. Han beskyddar henne och ser till att får äta och dricka och säger: Du har lämnat dina föräldrar och ditt hemland och begett dig till ett folk som du inte kände förut. Må Herren ge dig allt vad du förtjänar när du nu har kommit för att söka skydd under hans vingar.
Så tog han emot invandraren – liksom kupade sin hand som skydd för främlingen. Hur tar vi emot invandrarna? Det slutar med att Boas blir kär i Rut. De gifter sig och får sonen Oved. Oved är kung Davids farfar. När Matteus räknar upp Jesu stamtavla består den av 42 generationer karlar. Tre kvinnor nämns vid namn -Rachav, Rut och Maria, och Rut är den enda kvinnan av utländsk härkomst.
Det är inte lätt att leva tillsammans. Men det är livsviktigt. Och goda relationer – den kupade handens relation - kan förändra världen!

Inga kommentarer: