söndag 4 januari 2015

Predikan söndagen efter nyår



Guds hus

Två ungdomar i Guds hus, en har blivit ditskickad av sin mor, en har smitit dit olydig mot sin mor. Båda ägnar sig åt att lära känna Herren.
Vem visade dig vägen till Guds hus? Vem visar du vägen till Guds hus?
Medelåldern är rätt hög i våra gudstjänster. Var är barnen, ungdomarna, de unga vuxna, de medelålders?
I dessa bygder har människor byggt Guds hus, samlats där i sorg och glädje för att med Samuel lära känna Herren. I snart 1000 år har föräldrar visat barnen vägen. Lärare, präster, en bedjande mormor. Vem visade dig vägen till Guds hus? Vem kan du visa vägen?
Varför är detta viktigt? Varför är det angeläget att också kommande generationer får lära känna Herren?

Jo, i tidernas begynnelse, när människan vänt Gud ryggen ropade Gud: Adam var är du? Adam betyder människa. Människa, vad är du? Gud såg att vi i syndafallet förlorade vår sanna mänsklighet, vår medmänsklighet, vår förmåga att älska Gud, oss själva,vår nästa och skapelsen. Alla relationer gick sönder. Människa var är du? Sedan dess har Gud ropat och människor har svarat. Abraham svarade, Mose svarade, Samuel svarade. Först trodde Samuel att det var Eli som ropade, men så förstod Eli att det var Gud som ropade. Nästa gång någon ropar ska du svara:tala Herre, din tjänare hör. Och Gud ropade och Samuel svarade och blev till stor välsignelse.
Gud fortsatte att ropa, genom profeter, genom änglar, genom samvetet, genom händelser: Människa, var är du? Johannes döparen svarade och beredde vägen för Messias i människors hjärtan. Maria svarade och födde Gud till världen.
Så sitter han där i templet, 12 år gammal, på helig mark, nära sin himmelske Far, ja ett med Gud. Jesus är på en och samma gång ropet och svaret. Han är sann Gud och sann människa. Han fortsätter att ropa och kalla människor till omvändelse och han svarar med att i allt gå in under våra villkor, bli ett med oss och med sin död på korset förlösa oss ur djävulens grepp och försona oss med Gud. Genom årtusenden har människor svarat ja, låtit döpa sig, lärt känna Guds röst och ställt sig till Guds förfogande.
Vad är målet? Världens frälsning och skapelsens återupprättelse. Eller med andra ord: att allt ska bli som Gud tänkte från början. Inget blygsamt mål. Och det är ju inget som jag eller vår biskop eller kyrkomötet hittat på. Det är Guds vilja och kyrkans uppdrag.

I somras hände något märkligt. Det var den sista dagen på temaveckan: Alla får plats. Torget fylldes av en salig blandning av människor från olika delar av världen och samhället: hög och låg, rik och fattig, glad och ledsen. Och vi åt tillsammans och njöt av sensommarvärme och vacker musik. Kalle Rosén, en av dem som var med i arbetsgruppen passerade då torget, på väg hem efter en intensiv vecka. När han fick se vad som skedde på torget blev han stående, alldeles tagen. I hans värld var det han såg en utopi, eller snarare en glimt av att utopin om att Alla får plats var möjlig att förverkliga.
Vi skulle kanske säga: Guds rike tog gestalt på torget den där eftermiddagen. Vi fick en försmak av paradiset.

Klimatet i vår värld och vårt land bli kallare och hårdare. Gud ropar idag, genom Jesus Kristus: Människa, var är du? Du behövs! Alla behövs! Ingen kan undvaras! Guds rike är nära, inom räckhåll. Omvänd er och tro.
Min bön är att Guds hus ska bli hus där Gud talar, där människor – inte minst de unga - får lära känna Herren, där vi drabbas av kallelsen att gå ut och göra skillnad, vara människor, mänskliga, medmänskliga, varma, kärleksfulla och kloka och så medverka till världens frälsning och skapelsens återupprättelse.

Två ungdomar i Guds hus, en har blivit ditskickad av sin mor, en har smitit dit olydig mot sin mor. Båda ägnar sig åt att lära känna Herren.
Vem visade dig vägen till Guds hus? Vem visar du vägen till Guds hus?  

Inga kommentarer: