torsdag 26 maj 2022

Predikan Kristi himmelfärdsdag

 

 

Det sista Jesus gör är att han välsignar. Därför är det alltid det sista som sker, i varje gudstjänst. Vi sänds hem – välsignade. 

 

Han fördes till himlen. På engelska skiljer man på heaven och sky. 

Vi har i vårt fattiga språk endast ett ord för himmel. 

 

Mina vänner, himlen är inte långt borta. Den finns inte ute i rymden, bland stjärnor och galaxer. Himlen är nära, mycket nära. Tomas Sjödin säger att hinnan som skiljer himlen från jorden är rispapperstunn. 

Det är som en slöja, ett flor som ibland förs åt sidan så att vi med våra sinnen kan känna att vi redan är där. En himmelskt god måltid, en himmelskt vacker sång, en himmelsk doft, en himmelsk syn. 

 

Och där är Jesus, på faderns högra sida. Vad gör han hela dagarna? Frågan är fel ställd eftersom det inte finns någon tid där. När Jesus fördes upp till himlen, sprängdes tidens och rummets gränser. Han lämnade sina jordiska sandaler, sin begränsning för att kunna vara med alla, överallt, alla dagar. 

Jesus är här nu, lika mycket som han är hos dem som mist sina barn i Texas. 

 

Vad gör Jesus? 

1/ Han ber för oss. 

2/ Han bereder rum för oss och väntar på oss. 

3/ Han visar sig för oss så vi ska hålla utkik, vi ska söka honom varje dag, tala med honom, sjunga om honom, läsa hans ord och göra allt vi kan för att lära känna honom. Vet ni vad som händer om man umgås mycket med någon man ser upp till? Vi blir lika honom. Vi lär oss att älska som han älskar och välsigna som han välsignar.

 

4/ Hur ser han ut? Vi ska inte söka efter sårmärkt man som är ca 160 cm lång med skägg och långt hår.

Nej, vi ska söka efter hans väsen. Biskop Martin har sammanfattat det i fyra ord: glädje, befrielse, äkthet och nåd. Där det finns där är Jesus. Eller med andra ord: Där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud, där är också Gud. 

 

5/ Var ska vi söka Jesus?

Vi ska söka Jesus vid altaret och på samhällets botten. I sakramenten, dopet och nattvarden och bland de minsta, de sjuka, hemlösa, fattiga, de utan röst, utan makt. 

Vi ska söka Jesus bland barnen för han har sagt att den som tar emot ett barn, tar emot honom. 

 

6/ Jesus finns också i det djupaste mörkret, i gudsövergivenheten, lidandet, döden och graven. Han har gått före så vi behöver inte vara rädda när vår stund kommer. 

 

Vi sammanfattar: Jesus är hos Fadern och ber för oss. Han välsignar oss och väntar på oss. Så låt oss lära känna honom, hålla utkik efter honom och söka honom vid altaret och på samhällets botten. När vi kommer till dödsskuggans dal i våra liv behöver vi inte vara rädda, för han är där och tar oss vid handen och leder oss hem. 

 

För himlen är inte långt borta, hinnan som skiljer oss är rispapperstunn. 

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Vi som var i Västra Ryd kyrka fick höra en ”liknelse” om kycklingens längtan till något efter livet i ägget! Det är tryggt!