söndag 12 september 2021

Predikan 15 söndagen efter Trefaldighet Den ekumeniska Fredstorgsmässan

 


Ett är nödvändigt    Text Matt 6:31-34


Vi sjunger: Söken först Guds rike och hans rättfärdighet, så skal det andra tillfalla er, Halleluja, amen.


Vilken glädje det är att få mötas igen! Tack gode Gud!


Var dag har nog av sin egen plåga. Jesus talar sant om livet. Han hade egna erfarenheter av att livet inte är enkelt och han mötte dagligen människor som var plågade – av sjukdom, smärta, sorg, skuld, skam, utanförskap. Precis som vi är. Alla har sitt och varje dag har nog av sin egen plåga. Och alla behöver någonstans att gå, någon att tala med, ett sammanhang där plågan får plats, där det svarta och svåra får rum, får famn, får ord. För nöden söker alltid nåden. 

Någon har sagt att oron och sömnlösheten är den ränta vi får betala för bekymmer vi tar ut i förskott. Alldeles i onödan, för vi kan inget göra åt det som kanske kommer hända, men oftast inte händer. 

Gör er därför inga bekymmer, säger Jesus. Tillverka inte med er fantasi det som inte har hänt. Jesus menar inte att vi inte ska ta ansvar. Visst ska vi planera och förbereda oss. Men vi behöver inte ta ut det där i förskott som bara kostar oro, i onödan. Vad ska vi göra med det? Vi ska lägga allt i Guds händer. Petrus hade gått i skola hos Jesus och lärt sig att förtrösta och därför skriver han i sitt första brev: kasta alla era bekymmer på honom, ty han sörjer för er. 

Detta är viktigt eftersom oron tar kraft, den tar uppmärksamheten från det som är riktigt viktigt, nämligen att först söka Guds rike.


Vi sjunger: Söken först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall det andra tillfalla er, Halleluja, amen.


Sök först. Börja i rätt ände. Som när man knäpper en skjorta. Om första knappen kommer i rätt hål så kommer resten på plats. Om vi börjar dagen i Jesu namn, med att söka Guds ansikte i bön och lovsång, så följer liksom friden och förtröstan med genom dagen. 

Sök… Det betyder att vi måste leta efter Guds rike. Som när man letar svamp, eller en borttappad mobil. Sök aktivt, med alla sinnen; synen, hörseln, känseln, lukten. Hur luktar Guds rike? Hur smakar Gud? 

Biskop Martin Modéus säger att Guds rikes tydligaste tecken är Glädje, Befrielse, Äkthet och Nåd. Kan det hjälpa oss? Har vi sett dessa tecken på Guds rike den senaste veckan? 


Jag tänker på kantarellerna. Paret här i Aneby som plockat kilo efter kilo med kantareller och skänker till människor som inte kan plocka själva. Det doftar inte bara svamp, det doftar Guds rike. Och jag tänker på matkassarna som så många hjälptes åt att fixa till sjuttioplussarna. Och jag tänker på den internationella caféet i torsdags. Jag var inte där själv men diakon Lovisa lyste av äkta glädje när hon kom tillbaka till kyrkan. Guds rike finns mitt ibland oss. Ser vi det? Söker vi det? 

Förra söndagen läste vi i Johannes 17 om att Jesus ber att vi ska bli ett. Det finns flera församlingar i Aneby men bara en kyrka. Kristi kyrka och idag ser vi den manifesteras här när vi kommer samman och ber, sjunger och delar bröd och vin. Att söka enhet är att söka Guds rike. Kan vi ta ytterligare steg? För tio år sedan delade jag i en predikan i Korskyrkan visionen om en kristen församling i Aneby, under samma tak om tjugo år. Nu har halva tiden gått. Är vi på väg eller har vi gett upp? Jag slutar inom kort. Det finns nya pastorer i Kors och Allians och snart en ny herde i Svenska kyrkan. Vilken väg väljer ni?


Vi sjunger: Söken först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall det andra tillfalla er, Halleluja, amen.


Att söka Guds rike är att bygga ett samhälle där alla får plats, där människor kan mötas i glädje och tillit. Guds rike finns där glädjen, befrielsen, äktheten och nåden finns. 

Så låt oss kasta alla våra bekymmer på Herren och i stället söka Guds rike. Med alla sinnen! Som när man söker kantareller. 





Inga kommentarer: