söndag 2 augusti 2020

Predikan 8:e söndagen efter Trefaldighet


Andlig klarsyn

 

 

Vilken välsignelse det är. Med glasögon. Jag har burit glasögon i snart 25 år. Jag tror de flesta i kyrkan idag har glasögon. Vilken välsignelse att få hjälp att se klart.

Andlig klarsyn är dagens tema. Vi behöver se klart i våra liv för att kunna göra goda val. Vi behöver klarsyn och urskiljningsförmåga i pastoratet, i stiftet. Svenska kyrkan står inför stora utmaningar som kräver andlig klarsyn så att vi väljer rätt väg.

Mänskligheten behöver modiga ledare med andlig mognad och klarsyn för att ta de rätta besluten för jorden och mänsklighetens framtid.

Den breda vägen är lätt att hitta och lätt att gå på, det är bara att följa med strömmen, göra som alla andra, vara bekväm, strunta i följderna, rycka på axlarna. Sköt dig själv och skit i andra. Vända kappan efter vinden. Bli en kopia, härma den mest populära influencern. Vara okritisk.

Den vägen leder till döden, döden för dig, döden för din själ och ditt andliga liv. Du kommer trampa på dig själv och har du vant dig vid det är det inte svårt att trampa på andra. De val vi gör får konsekvenser för kommande generationer i tredje och fjärde led.

Jeremia ropar: Ändra era liv och era gärningar. Jesus uppmanar: Välj den trånga porten och den smala vägen. 


Här kommer några råd om hur vi ska bli klarsynta och kloka. Fem ord på L.


1/ Lita inte på dig själv alltför mycket. Visst vill vi väl, visst tror vi ibland att vi är kloka och ser klart. Men hur är det Paulus skriver: Den som tror sig stå stadigt må se till att han inte faller. Människan är en bräcklig varelse, seende och blind, modig och rädd. Vi bär alla på ljus och skugga, friskt och sjukt. Så tro inte att du ensam ser klart och vet allt. 


2/ Långsamheten är en förutsättning för andlig klarsyn. Den som färdas fort får tunnelseende. Den som färdas långsamt hinner uppfatta nyanser, rikedom, komplexitet och olika perspektiv. Många hade förväntningar på Jesus men rätt ofta fick de vänta för tiden var inte inne. 


3/ Lyssna. Endast den kan bli mer klarsynt som först lyssnar. Lyssna till profeten Jeremia, lyssna till Jesus, lyssna till Paulus, lyssna till de kloka, de som inte söker sin egen ära, de som vågar liv och bekvämlighet för att säga det som är sant. Lyssna till stigfinnare och vägledare, människor som brottats med Gud och livet och sig själva. Också i kulturen finns mycket att hämta för vår klarsynthet. Skönlitteratur, biografier, lyrik, musik, konst, teater, film - allt som är skapat av människan berättar något viktigt om livet.


4/ Lär känna Kristus. Det finns många metoder och idéer på marknaden, trender och skolor. Gör si, gör så, så blir du lycklig. Andlig klarsyn och klokhet handlar inte om att bli lycklig utan att bli sann, bli den som Gud har menat att just jag, just du, just vi ska bli. Jesus säger: Jag är porten. Jag är vägen, sanningen och livet. Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.

Att följa Jesus kostar. Och det handlar ofta om konkreta, vardagliga val. Döm inte. Förlåt din ovän. Älska din nästa. Stå upp för invandraren, den faderlöse och änkan. Ge röst åt dem som ingen röst har. Försvara dem som förtrycks. Värna Guds skapelse. Lev enkelt och generöst. Tygla dina begär. Avstå från egen vinning. Lär känna den kärlek som inte söker sitt.


5/ Leta tillsammans. Lägg märke till att det i dagens tre texter finns ett vi, ett kollektiv, en gemenskap. Det är svårt att bli klarsynt och klok på egen hand. Ordet samvete betyder: det vi vet tillsammans, den kunskap och klokskap om livets grundvillkor som samlats ihop under flera tusen år. Familjen, församlingen, vänkretsen, kommunen, samhället - Gud har gett oss åt varandra för att vi tillsammans ska söka Guds vilja och med olika gåvor bidra till ett gott samhälle. För mig är församlingen det sammanhang där jag får vila och växa, lyssna och lära, slipas och utmanas. När vi valt fel, handlat fel, misslyckats får vi be Gud om förlåtelse och med stöd av varandra ta nya tag. 


 Vilken välsignelse det är med glasögon. I Guds ord och i gemenskapen finns de andliga glasögon vi behöver för att kunna välja den smala vägen och uthålligt gå på den tillsammans. 

Inga kommentarer: