söndag 19 maj 2019

Predikan femte söndagen i Påsktiden



Att växa i tro

Vi lever i en tid med tillitsbrist. Tro handlar om tillit. Tillit till livet, till Gud, till mig själv, till andra människor, till naturen. Tilliten har ersatts av misstro. Vi går omkring och är rädda. Kanske inte i Aneby, men det finns platser i Sverige och i världen där rädslan och misstron är nödvändig för att alls överleva. Avstånden har blivit för stora och med avstånd följer främlingskap och med främlingskapet rädsla och med rädslan misstro. Där misstron härskar kvävs livet och mångfalden och glädjen.

Vad behövs för att vi ska växa i tro och tillit?
Fyra ord på V. Det första hämtar vi från profeten Hosea i dagens GT-text:
Värmen:  Jag skall älska dem av hjärtat. Vilken kärlek, vilken värme!

Sedan berättar Hosea med glöd och glädje om Guds vision med oss: han skall blomstra som en lilja, slå rot som en poppel och skjuta nya skott. Från mig får du din frukt. Vi är i händerna på vår skapare, på den store trädgårdsmästaren som älskar oss helhjärtat, som planterar och vattnar. Och jag ser ett ansikte framför mig, Gösta Carlströms ansikte, trädgårdsmästarens som får både växter och människor att må bra.

Det andra ordet på V hämtar vi från evangeliet.
Vänskapen Vänner kallar jag er, säger Jesus. Detta är ofattbart. Vänner kallar jag er… Och avstånden krymper, rädslan rinner ur oss, misstron vänds i en försiktig tillit. Är det sant att Jesus är min vän, även när jag tvivlar, förnekar, flyr? Eller är vi Facebookvänner, sådana som man kan ha hundratals av men inte delar sitt innersta med, vänner som är kvar så länge de får ut något av vänskapen? Nej, när Jesus säger att vi är hans vänner så menar han det, ända in i döden.

Det tredje ordet på V hämtar vi från episteln:
Våga Nej, det står ingenstans men texten är en uppmaning till oss att våga. Våga omsätta orden i handling. Och misslyckas du så ta nya tag. Och när du faller och ditt hjärta dömer dig, våga tro att Gud är större och förstår allt, att värmen finns där och vänskapen och förlåtelsen. Våga be, våga utforska texterna, våga följa Jesus, våga leva sårbart, utan alla svar, tillsammans med andra som också söker och beder och tvivlar och tror.

Det fjärde ordet på V hämtar vi från dagens samlingsbön:
Växla Sänd oss hjälparen, din heliga Ande till att leda oss in i trons fördolda liv och ut i din kärleks tjänst. Ingen kan växa oavbrutet. Vi måste vila, bara vara, lyssna, ta emot för att sedan ge, älska, tjäna, kämpa. Och sedan tillbaka in i vilan i en ständig växelverkan.

Vad behövs för att vi ska växa i tro och tillit? Vi behöver värme, vänskap, våga och växla. När Guds ande får hjälpa oss att växa händer något ofrånkomligt! Då bär vi frukt av kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning – sådan frukt som vår värld behöver mer än någonsin. Och där frukten mognar bryter lovsången fram:

I dagens Psaltartext står det: Cantate! Sjung till Herrens ära, sjung en ny sång, ty han har gjort underbara ting.

Inga kommentarer: