söndag 31 mars 2019

Predikan Midfastosöndagen


Livets bröd

Tänk tillbaka på den vecka som gått: vad har mättat, vad har gett dig ny kraft, tillfört ny energi, fyllt på i ditt inre?
Dela med varandra där ni sitter.
Någon som vill dela med oss alla?
Detta som vi tänker på, som mättat vårt inre, är det Jesus? Han säger ju: Jag är livets bröd. Kan det vara så att allt som ger kraft, skänker mening, ger nytt mod, tänder hoppets låga stavas Jesus? Det måste innebära att Jesus är nära och närvarande i våra liv hela tiden? Men frågan är: ser vi att det är han? Tror vi?

Folket hade varit med om ett brödunder. Jesus hade välsignat en pojkes matsäck bestående av fem bröd och två fiskar och mättat femtusen människor. Och efter måltiden fyllde man tolv korgar med det som blivit över. Människorna var djupt imponerade och följde efter Jesus för att få mer. Men Jesus ger dem inte mer bröd, i stället ber han dem öppna sina ögon och upptäcka att han är den ende som kan mätta deras djupaste behov. Äter vi vanligt bröd blir vi hungriga igen men om vi tar emot Jesus i våra liv, tror och litar på honom, öppnar våra liv för hans kärleksfulla närvaro i allt som sker, då behöver vi inget mer begära. Klart att vi behöver mat, kläder på kroppen och tak över huvudet men vi behöver inte längre jaga efter det som inget ger, som bara är surrogat och tomhet.

Ge oss idag det bröd vi behöver, ber vi i bönen vår Fader. Lägg märke till ordet behöver. Någon har sagt att jordens resurser räcker för allas behov men inte för allas begär. Ge oss idag det bröd vi behöver. Under ökenvandringen fick folket manna från himlen, alla fick vad de behövde. Vi är oerhört priviligierade. Ingen av oss behöver gå hungrig. Problemet är att vi slänger 30 % av maten vi handlar. FN har räknat ut att maten som slängs skulle kunna mätta alla dem på jordklotet som inte har mat för dagen.

När jag var liten fick jag lära mig att be bordsbön: Gode Gud, välsigna maten i Jesu namn, amen.
Bordsbönen påminner oss om att allt är en gåva från Gud. Slå upp psalmboken på sidan 1725. Luthers lilla katekes, fjärde bönen. Vi läser.

Vi är insatta i ett stort sammanhang. Allt hör samman och alla människor lever i ett ömsesidigt beroende av varandra. Äter vi för mycket får andra för lite. Betalar vi för lite för kaffet får de som plockat bönorna inte ihop till sin försörjning.

Ett enda bröd och en enda mänsklighet. Jesus är livets bröd som bryts och delas för att ge världen liv. Vi är kallade att dela bröd och liv med varandra. När vi gör det kommer vi gång på gång upptäcka att det som mättar på djupet, det som ger kraft och nytt mod i våra liv stavas Jesus.

Inga kommentarer: