söndag 6 januari 2019

Predikan Trettondagen


Gudstjänst för små och stora

Vad heter den här dagen? Trettondagen. Den kallas också EPIFANIA. Kan vi säga det tillsammans: Epifania.
Det betyder uppenbarelse, avslöjande. Eller på modern svenska: Gud kommer ut.
Det står i Bibeln att innan Jesus föddes visste ingen vem Gud är. Gud var ett mysterium, en hemlighet. Men nu har Gud kommit ut, visat vem han är i Jesus Kristus. 

Gud har kommit ut som den FÖRSTE OCH STÖRSTE. Den som kungar och stjärntydare kommer för att tillbe. En dag ska alla falla på knä för Jesus, Trump, Putin, Xi Jinping. Du och jag. För Jesus är den förste och störste.

Gud har kommit ut som FLYKTING. När stjärntydarna hade åkt hem blev Josef och Maria tvungna att fly till Egypten. Det är det som gör Jesus till den störste, han har varit minst och vet hur det är att förlora allt.

Gud har kommit ut som FRÄLSARE, som befriare. Gud är inte skrämmande och dömande. Gud älskar oss, Gud säger: Var inte rädd. Jag är med dig alla dagar. 

Därför får vi göra som Stjärntydarna: Ge Jesus det finaste vi har. Vad kan det vara? Vårt hjärta. Våra hemligheter, vår skuld och skam, vår sorg och rädsla, vår längtan, vår kärlek.

Idag är det Epifania. Gud avslöjar vem han är. Han har kommit ut som den Förste och störste, som Flykting och som Frälsare, vår bästa vän.












































































Inga kommentarer: