söndag 4 maj 2014

Predikan tredje söndagen i Påsktiden 140504


Gen gode herden

Det finns bra herdar och dåliga, bra ledare och dåliga, bättre kyrkoherdar och sämre, utmärkta chefer och medelmåttor. Herdar är vi allihop, mer eller mindre, somliga är det hela tiden, andra en stund då och då. Herde, lärare, ledare, vårdare – är inte alla föräldrar det? Alla lärare? Alla präster? Alla egenföretagare? Om man har ansvaret för sina barnbarn en timme eller en helg så är man deras herde. När vi står i kassakön så spelar det roll om vi talar gott eller illa om en medmänniska. Genom våra ord och handlingar blir vi exempel, förebilder – goda eller dåliga för våra medmänniskor.

Så vad kännetecknar en god herde? Samlar – splittrar inte! Inger trygghet så att tilliten växer och rädslan försvinner. Pålitlig, igenkännbar – inte ombytlig och lynnig. Vakar över hjorden – vaka är inte detsamma som att kontrollera och kritisera, det handlar om att se, bry sig om, lära känna, vara intresserad av varje individ och hela flocken, vårda, försvara, hjälpa.
En god herde drivs av kärlek till hjorden och fåren. Det är det som ligger i det Petrus skriver i episteln: självmant, som Gud vill. Det handlar om genuint intresse för gruppen och individen. Konfirmanderna känner intuitivt om ledaren älskar dem eller ser dem som en skock besvärliga tonåringar som man måste ta hand om några timmar.
Utan vinningslystnad. En herde som drivs av vinningslystnad förvandlar sin omgivning från subjekt till objekt, till medel för sin egen framgång och makt.
En god herde uppträder inte som herre, sätter sig inte över, anser sig inte vara för fin, domderar inte utan böjer sig ner i kärlek, skapar tillit, får varje individ att känna sig så trygg som möjligt.
Det Jesus lyfter fram i svaret till judarna är gärningarna. Gärningarna vittnar om mig. Mycket ord och lite verkstad säger man om den som pratar mycket och där det finns ett glapp mellan ord och handling, mellan löfte och liv. Hos den gode herden är det tvärtom, få ord och trovärdighet i varje handling vilket resulterar i att fåren lyssnar till och följer herden.

Det finns en psalm som sammanfattar den gode herdens egenskaper. Psalm 704.

Jag läste i förrgår en intervju med den kände barnläkaren Lars H Gustafsson i tidningen Dagen. Han samtalar ofta med barn och tonåringar och något som återkommer i samtalen är barnens behov av en vuxen som går att lita på, som står kvar vad som än händer. Alltför många barn blir svikna och det sätter spår för livet. Trofastheten är livsviktig.
Lärjungarna måste ha känt sig grymt svikna av Jesus när han lät sig tillfångatas och dödas. När han uppstod djupnade deras kärlek till Herden. Trofastheten och kärleken drev honom i döden för fåren. Så är det: ibland måste herden göra saker som fåren först inte förstår.

Det är lätt att vara herde. Det är inte lätt att vara en god herde. Låt oss inte ge upp, utan i stället se upp till den Gode Herden Jesus Kristus, lyssna till honom och följa honom.  

Inga kommentarer: