söndag 19 maj 2024

Predikan pingstdagen

  

 

Den heliga Anden

 

Säg efter mig: 

Kärlek, glädje, frid.

Tålamod, vänlighet, godhet.

Trofasthet, ödmjukhet, självbehärskning. 

 

Vad är det? Jo Andens nio frukter. Frukter som inte är speciellt utvalda för speciellt kristna människor utan frukter som ett barn känner igen smaken av, frukter som är djupt mänskliga och livsviktiga. 

Jag återkommer till dem.

 

Predikan består idag av tre punkter, tre ord på K. 

 

Det första är Kyrkan. Idag är det kyrkans födelsedag. Inte Aneby kyrka eller Svenska kyrkan utan Kristi kyrka på jorden. 

Jesus lämnar sina sandaler på marken och går till Fadern. Han går ut ur kroppens, rummets och tidens dimension in i nuets och närvarons dimension. Gud sänder Anden, Hjälparen. Vilket vackert namn på Gud. I Luthers stora katekes står det mycket om Fadern, mycket om Sonen, men väldigt lite om Anden. Varför? Jo, Andens uppgift är att måla Kristus för oss, kalla oss, väcka tro i oss och föra oss samman till en gemenskap, en kropp, en kyrka. Anden vet att vi är svaga, därför finns kyrkan. Här får vi andas ut och gråta ut, här får vi sätta ord på vår brist och vår längtan, här får vi sjunga, lyssna och lära, här får vi öva oss i att älska varandra, här får vi dela måltid och härifrån sänds vi ut att i ord och handling berätta att det inte är kört, att vi inte behöver känna oro och tappa modet för Gud är med oss, Hjälparen andas i oss kraft och nytt mod och leder oss steg för steg. 

 

Den andra punkten är Kreativiteten. Guds Ande är en fantastisk skaparkraft, en källa som ständigt flödar. I oss och genom oss. Vi har alla fått gåvor - inte för att bli märkvärdiga, utan för att glädja våra medmänniskor. Att sy, baka, snickra, bygga, sjunga, odla, skriva, trösta, leda, vårda, se, visa omsorg, be, förundras.....

Gåvor som kan förändras över tid. Fundera: vilken gåva har du fått? Jantelagen hindrar oss ofta. Vi har kanske har fått höra att vi inte duger. Tänk så många som levt och lever som blivit vingklippta, tystade, som grävt ner sitt pund. Men tänk också på alla som levt och lever som sträckt på sig, vågat, bejakat gåvorna de fått. Oftast behöver vi någon som tror på oss, som ser oss och uppmuntrar oss att våga. 

 

Kristine, du har bl a fått gåvan att komponera, att skapa musik. Berätta! 

 

Samtal om vårt samarbete. Om att bli tagen i anspråk, bli en del i något som är större. 

 

Den tredje punkten är Kärleken. Den heliga Andens språk är kärlekens språk. Gud kan bara älska. Och när vi blommar och vågar vara kreativa är det viktigt att det sker i kärlek. Annars kan vi lägga ner. Kärleken har åtta syskon. Nio frukter. Vilka var det nu igen? 

Kärlek, glädje frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Låt oss be Hjälparen att rensa ogräs, vattna och ge oss sådan näring att dessa frukter växer fram i våra liv och i församlingens liv. 

Inga kommentarer: