söndag 1 juli 2018

Tankar vid Musik i sommarkväll 180628

Den här veckan handlar om Johannes döparen. Vad vet vi om honom?

Vi vet att hans föräldrar, Sakarias och Elisabeth var gamla när de fick honom. Vi vet att Sakarias var präst, att Elisabet var släkt med Jesus mamma Maria.
Vi vet att Johannes föddes sex månader före Jesus. Vi vet också att Johannes inte var som andra. Han flyttade ut i öknen och levde där på gräshoppor och vildhonung. Kanske blev han ökenbo när hans föräldrar dött.
Där levde han enkelt, väldigt enkelt. Nära naturen, nära djuren, nära Gud.
Vad jobbade han med? Jo, han var diamantslipare. Han såg i varje människa det dyrbara, vackra och han predikade, utövade själavård, hjälpte människor att vända om till Gud och blir diamanter som släppte igenom Guds ljus i tusen härliga nyanser.
Han var modig. Han vågade säga sanningen, också om kungahuset och det kostade honom livet. Tala om civilkurage.
Han var den högstes profet. En profet är en människa som blivit kallad av Gud att berätta för andra om Guds vilja. I ord och handling. Vi skulle kunna kalla dem för Guds språkrör. Många tror att profeter är sådana som talar om hur allt kommer att bli. Ja, möjligen beskriver de vad som händer om människor inte omvänder sig. Men i första hand är deras ärende att berätta om Guds kärlek, Guds tålamod och Guds vilja med oss.
Finns det profeter idag? Ja, sångare, musiker, modiga klimatforskare, en och annan politiker, kanske du och jag – om än i liten skala.

Vi behöver nya profeter, modiga människor som lever enkelt, nära naturen och djuren, nära Gud. Människor som ser det vackra och värdefulla i sina medmänniskor och vågar slipa tills diamanten lyser.

Inga kommentarer: